Samengesteld gezin (ook op hofstijl.nl)

Op vakantie met een samengesteld gezin is op vakantie met een schoolklas. Twee plus twee kinderen is veel meer dan het dubbele. De kinderen zijn permanent uitgelaten alsof ze op schoolreis zijn. Dat blijkt doorgaans het meeste in restaurants, winkelcentra, op terrasjes of in de supermarkt.

Denk je net even rustig te kunnen uitblazen op een terrasje, klettert er een glas drinken kapot. Onderlinge vetes moeten blijkbaar altijd in restaurants worden beslecht, al dan niet door tussenkomst van een boos sissende vader of moeder. In Italië zijn ze wat dat betreft gelukkig wel wat gewend en doorgaans lachen ze vriendelijk naar alle bambini’s. In supermarkten helaas wat minder.

Waar wij als opvoedende ouders onze eigen kinderen normaal prima tot de orde kunnen roepen, verandert dat totaal als de bende van vier wordt losgelaten in een supermarkt. ‘Hierblijven’ is aan dovenmansoren gericht. ‘Zacht doen’ is Chinees en van ‘Niet overal aanzitten’ hebben ze ineens nog nooit gehoord. Na vijf minuten multitasken -wat eten we vandaag morgen en overmorgen? Hoe krijgen we dat mee in de auto? Hoe houden we dat goed bij 36 graden op weg naar een leuk stadje? Hoe heette die lekkere kaas ook al weer?- stijgt er een oorverdovend gebrul op uit een nabijgelegen gangpad. ,,Die van jou’’, reageert vriend A. De jongste van bijna vijf is gevallen bij het tikkertje doen.

Maar even later in de tent, het zwembad of op de camping gaan ze zo in elkaar op dat ze geen andere kinderen meer nodig hebben. Na bijna drie weken missen ze elkaar alsof het zusjes zijn. En dat zijn het misschien ook een heel klein beetje geworden.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s