Hersenonderzoek

Als ik in Amsterdam ben wil ik altijd even naar mijn favoriete kledingwinkel Exota in de Jordaan. Vandaag ging dat niet want de OV-fietsen waren op en ik heb geen tijd om te lopen. Ook wel goed eigenlijk. Bespaar ik geld. Terwijl ik in de metro stap besef ik wat een voorrecht het is om interessante personen te mogen interviewen voor je werk. Eerder Dick Swaab en deze week Victor Lamme, ook een hersenonderzoeker.

In zijn boek De vrije wil bestaat niet, schrijft hij dat wij dénken dat we beredeneerde en afgewogen besluiten nemen, maar eigenlijk zijn die besluiten dan al lang door andere delen van onze hersenen genomen. Is het besluit genomen, dan pas sijpelt het door naar onze rede, ons verstand. Die er meteen een mooi verhaal van maakt, verklaringen en motivaties zoekt om onze besluiten te rechtvaardigen.

Tevreden ga ik na het interview huiswaarts. Maar toch. Zal ik even langs Wwen fietsen, mijn favoriete winkel in Den Haag? Alleen even kijken. Als ik in de kleedkamer sta met vijf jurkjes denk ik: Natuurlijk had mijn brein al lang besloten dat er vandaag wel iets gekocht zou gaan worden. De eerste die ik pas is meteen geweldig. Groen met witte bolletjes. Prachtig. De rest is minder. ,,De eerste was raak hè,’’ zegt de verkoopster. ,,Dat is heel vaak zo. Alsof je dat aanvoelt. Dat je die dan ook vooraan hangt en als eerste past.’’ Zo is het dus, mijn brein weet gewoon meer dan ik.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s