Lekker vrij op woensdag

Woensdag is mijn vrije dag. Lekker. Even ontspannen. Even geen werk. Om 7 uur gaat de wekker, dat voelt al jaren alsof het midden in de nacht is. Met dichte ogen strompel ik naar de slaapkamers van de meisjes. De oudste heeft zich tegen die tijd al lang aangekleed, die lijkt op haar vader. Die ander moet ik met veel geduld en geknuffel wakker maken, waarna ze kreunt: ‘is het nu al weer ochtend?’; die lijkt dus op haar moeder.

Beneden koffie maken en boterhammen smeren. Mijn slaperige treuzeltante eet niet door. ‘Kom op, opschieten!’ hoor ik mijzelf iedere ochtend zeggen. Dan neem ik mij steevast voor de wekker de volgende dag een kwartier eerder te zetten. Zeker wanneer het wekelijkse glas melk omvalt.

Schone kleren dus ‘-ik wil die broek niet aan-’. Tandenpoetsen ‘-jongens, niet knagen op die borstel!-’  Gezicht wassen ‘-het washandje is te heet-’. Schoenen aan ‘-ik krijg de rits niet dicht-’. Jas aan ‘-nee niet die zomerjas, het is koud buiten-’. Dan op de fiets door de Haagse wijk Transvaal, levensgevaarlijk, maar dat terzijde.

Op school kusjes geven en zwaaien. Ik haal een keer diep adem. Op naar de sportschool. Even lekker uurtje zweten op de fiets. Ik beweeg zeker niet genoeg of zo. Daarna lampje kopen voor het kapotte nachtlichtje. Cadeautjes voor twee kinderfeestjes. Nu maar even doen, want in het weekend geen tijd. Even brood kopen, hoef ik dat ook niet op die drukke zaterdag te doen.

Alles is bij mij altijd even, denk ik. Even mijn leven leiden. Snel koffiedrinken, kinderen halen, naar turnen brengen, ophalen, eten koken, afruimen, kinderen in bad, voorlezen, in bed leggen. En morgen weer werken. Lekker. Even ontspannen. Even geen kinderen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Columns. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s